Duane Allman

Over de vraag welke popgroep of rockband het meest invloedrijk was, valt te twisten. The Beatles, The Beach Boys? Of vernieuwers als The Police of U2? Je zegt het maar.

Als het echter gaat om de vraag wat de best band aller tijden is, dan valt er niets te twisten. Met kop, schouders, heupen en knieën steekt The Allman Brothers uit boven alles en iedereen. De groep werd in 1969 gesticht door gitarist Duane Allman, bijgenaamd Skydog. Zoals een van de drummers onlangs zei in een interview: vanaf dat moment was muziek geen muziek meer; het was religie.

Om een indruk te geven van de spirit van de Brothers: ze woonden in 1 huis; waren in het conservatieve zuiden een raciaal gemengde groep; reden rustig 1000 kilometer op hun motor om ergens op te treden; concerten duurden niet zelden 7 uur.

In de huidige Allman Brothers Band, met 3 originele en 4 jongere leden, hoor je Duane's inspiratie; op de recente DVD kun je hem bijna zien. Want de band speelt nog altijd, maar Duane overleed a.g.v. een motorongeluk in oktober 1971, op 24 jarige leeftijd. In die 2 jaar creëerde hij een muzikale nalatenschap die indrukwekkend genoeg was om van zijn graf de grootste toeristische trekpleister van Macon (hoofdstad van de staat Georgia) te maken.

Al 35 jaar dood, is hij voor velen nog steeds een engel die inspiratie, vreugde en vrijheid brengt. Zijn spel en gitaargeluid zijn uniek en raken je, als je er open voor bent, diep in je ziel. Dreams; Blue sky; Mountain Jam; Layla (Duane speelde samen met Eric Clapton op dat legendarische album): het zijn boodschappen uit hoge astrale sferen.

Een paar uitspraken over en van hem:

'Hij speelt noten die helemaal niet op een gitaar zítten.' - producer Tom Dowd
'Op sommige avonden kwam hij erg dicht bij door het dak van de hemel schieten' - journalist Tony Glover
'Nog even en dit instrument is zo verbonden met mijn geest dat mijn vingers het niet meer hoeven te spelen' - Duane kort voor zijn dood.

Zie ook www.allmanbrothersband.com.
Elke woensdag staat er een foto van Duane op weblog www.florida-cracker.org, met meestal een aantal reacties als gevolg.
Een zo'n foto is deze. Het laat de Allman Brothers zien tijdens de pijnlijke eerste repetitie na Duane's dood. Zelfs sceptici hebben geen verklaring voor het gezicht links onder de veranda.

Wail on, Skydog.