Nanoc - column voor Spiegelbeeld

Sta me toe om, voor ik inga op de kwestie van een spiritueel tvkanaal, een paar woorden te zeggen over jullie land. Goede woorden. Want ondanks zijn afmetingen speelt Holland een belangrijke rol in de spirituele ontwikkeling van de mensheid. Denk niet dat alle Amerikanen menen dat Holland een meer in de buurt van Berlijn is, of de hoofdstad van Amsterdam. Velen hier in groene/holistische/new age kringen zijn zich ervan bewust dat Holland in de voorste linies loopt van een mondiale beweging richting groter spiritueel bewustzijn. Nederlanders staan bekend als reizigers, contactmakers, ondernemers, en toch hebben ze een stevige basis van morele en spirituele waarden behouden. Dit is een voordeel en zeer belangrijk nu het, om onze planeet te kunnen behouden, zeer hard nodig is om in de richting te gaan van wereldwijde eenheid gebaseerd op spirituele principes.

Het zal nu niet meer als een verrassing komen dat mijn antwoord op de vraag naar een spiritueel tvkanaal "ja" is. Helaas is jullie media structuur, met zijn semi-overheids omroepen die concurreren met commerciële kanalen, eenvoudigweg onbegrijpelijk voor een buitenstaander. Laat me daarom twee algemene opmerkingen maken:

Vele jaren van wat ik sociaal-spirituele activiteit noem, hebben me tot de overtuiging gebracht dat het beter is om te "bezitten wat je doet" dan door de overheid gefinancierd te worden. Regeringen wisselen van kleur, en je kunt beter niet afhankelijk zijn van hoe de politieke wind waait. Zorg ervoor dat jullie tvkanaal een gezonde economische basis heeft.

Wat de inhoud betreft: er is niets mis met zaken als astrologie, edelstenen, paranormale fenomenen,voorspellingen, enz. Maak echter niet de vergissing te menen dat zij in zichzelf spiritueel zijn. Ze kunnen gebruikt worden als instrumenten voor geestelijke ontwikkeling of als betekenisloos vermaak. Die keuze is aan jou. Deze wereld zal niet veranderen door het doen van voorspellingen, noch door het herhalen ervan, noch door je geloof erin. Alleen wat je doet, dat telt.
Zet hem op, Nederlanders !