Grace

"Ooit schreef ik een verhaal over de ontmoeting met mijn muze. Het was een fantasie; het soort verhaal dat ik schrijf om iets van te leren of mezelf beter te leren kennen.
Een half jaar later zat ik op aanraden van vrienden in een meditatieruimte ergens in de heuvels rond Assisi, in afwachting van een satsang met een Amerikaanse heilige. 'Baat het niet dan schaadt het niet,' dacht ik. Toen Grace binnenkwam, viel ik echter bijna van mijn stoel. Want in haar uiterlijk, kleding, uitstraling en manier van lopen was zij precies de vrouw die ik in mijn verhaal had beschreven.
De satang bestond uit stille meditatie en 1 voor 1 naar voren gaan voor een omhelzing. Ik moet bekennen dat ik innerlijk wel eens rustiger ben geweest dan tijdens die omhelzing en blik in de ogen. De vraag 'Wie of wat is Grace ?' bleef door mijn hoofd spoken, tussen het indrinken van liefde door.
De volgende dag was die vraag er nog. Het bleek nog mogelijk om een privé consult bij haar te hebben. Dat kostte € 100, maar als het € 10.000 had gekost, had ik het achteraf gezien ook gedaan. Want na een kwartier praten had ik het gevoel in mijn hele leven nog nooit zo goed begrepen te zijn als op dat moment door haar. We spraken ruim een uur met elkaar, waarna ik dankbaar afscheid wilde nemen. Maar zij nodigde me uit om nog een healing te ontvangen. Zonder plichtplegingen of vragen gingen haar handen naar de twee plekken in mijn lichaam die, als je er diep ingaat met je vingers, lichamelijk en emotioneel pijn doen.
In de weken na deze ontmoeting voelde ik me energiek en vol vertrouwen in mijn vermogen om te doen wat ik in dit leven te doen heb. Ik schreef gedichten en zong met een nieuwe kwaliteit in mijn stem. Bij het afscheid liet ik haar weten bereid te zijn te helpen met organiseren, mocht ze ooit naar Nederland komen. Ze reageerde blij verrast en zei al een tijdje het verlangen te voelen naar Nederland te gaan, maar er niemand te kennen."

Het bovenstaande schreef ik begin 2005, bij de aankondiging van een weekendretraite o.l.v. Grace in Nederland. Dat weekend, een satsang in Amsterdam en een aantal individuele healings, maakten diepe indruk op de aanwezigen. Ook de optredens die Grace, Talia en ik samen deden, met Grace' mystieke poëzie als rustpunten, waren voor iedereen heel bijzonder, niet in de laatste plaats voor mijzelf.

Omdat ik haar poëzie zo mooi vind, vertaalde ik een selectie uit Grace' bundel 'A Language of Light'. Het boekje bevat de originele gedichten met de vertaling ernaast. Lees het voorwoord in de boekenlijst. 'Een Taal van Licht' kost € 10; zie de bestellijst.

Update: in april 2010 kwam Grace weer naar Nederland.
Toen Caroline van Huffelen dit las, schreef ze me:

'Mijn mond viel open toen ik je mailtje over Grace las! Wie in Nederland kent nu Grace? Jij dus!
Grace is de mythe en de mystica, de vertelster en het vertellende zelf en bovenal de kosmische éénheid. Ik heb nog nooit haar weerga ontmoet. Zij is een beleving van het Goddelijke (de Ultieme) of Al-Dat-Is. Ik ontmoette haar in 1997 op Hawaii.
Een prachtige vertaling van haar werk overigens.
Je hebt niet één woord te veel over haar geschreven: zij is een beleving die niet in woorden valt uit te drukken.
Dank vanuit mijn hart, dat je Grace hier naartoe haalt.'

Een paar reacties van mensen die Grace meemaakten tijdens satsang of retraite:

‘Ik voel me uitverkoren en begenadigd dat ik er bij mocht zijn. Een heel weekend in een bad van liefde vertoeven. Ik wist niet eens dat het bestond. Wat een prachtige belevenis.’

‘Wat een speciale tijd is het waarin we leven! Ik ben zo dankbaar voor Grace, voor het leven! Wat een diepe warmte, om niet alleen die eenheid te zien en te voelen, maar het ook zo te kunnen delen.’

'Een beleving die niet in woorden valt uit te drukken. Natuurlijk vertelt Grace het oudste verhaal ter wereld,maar het klinkt als een fluit waar God’s adem doorheen blaast. Ze heeft mijn hart echt geraakt. Zeldzaam.'‘A mother, a teacher, a friend; or there are just no words to describe it.’