Nieuwe CD Kirtana

FALLING AWAKE

Het is lastig om een CD te recenseren van een van je dierbaarste vrienden. Aan de ene kant is er de neiging om per definitie alles mooi te vinden. Tegelijk, omdat het zo gemakkelijk is om me in haar te verplaatsen, ben ik superkritisch. Van mijn eigen opnamen kan ik pas na een tijd (aanvankelijk jaren, inmiddels maanden) genieten zonder elk klein detail te horen dat misschien beter had gekund.

Om toch iets zinnigs te kunnen schrijven over Falling Awake, probeer ik ernaar te luisteren als iemand die haar eerdere albums kent maar geen bijzondere band met haar heeft.

Het eerste dat opvalt is dat Kirtana erin is geslaagd een album met een eigen karakter te maken, zonder muzikaal drastisch nieuwe wegen in te slaan. Zoals bij m.n. haar laatste 2 CD’s (This Embrace en A deeper Surrender) voel je dat ze geen moment aan haar publiek (behagen) heeft gedacht bij de opnamen, en puur vanuit zichzelf componeert en zingt. Dat de nummers desondanks toegankelijk zijn, komt doordat de diepe ervaringen die ze bezingt universeel zijn. Het verlangen naar liefde en het ervaren ervan speelt zich niet alleen in haar af maar ook in mij en jou en iedereen. Het maakt dat Kirtana ondanks haar bijzondere gaven niet op afstand of eenzame hoogte staat en geeft de muziek een sfeer van intimiteit en vertrouwen.

Er staan 11 nummers op het album, dat ondanks incidenteel gebruik van drums en synthesizer een akoestische sfeer ademt. Instrumentaal valt in een aantal songs het gebruik op van conga’s en ukelele. Kirtana is niet bang om nieuwe dingen te proberen, maar laat het nergens echt experimenteel worden. Elke ‘hoor eens wat ik kan’ neiging is haar vreemd; daarvoor is wat ze wil delen te belangrijk.

Een nieuwe versie van ‘Sweet Streams’, eerder uitgebracht op Healing Rain, is een van de hoogtepunten. Twee andere nummers waarvan ik na 2 keer luisteren vermoed dat ze mijn favorieten zullen blijven, zijn het vredeslied op track 8 en het laatste nummer. (Omdat de CD pas over 2 weken uitkomt en ik naar een blanco thuiskopie luister, moet ik je de titels schuldig blijven). De sfeer die Kirtana hierop creëert m.b.v. synthesizer, stem en een paar instrumenten, is onaards vredig en mooi.

De enige kritische noot die ik kan bedenken is in feite alleen voor muzikanten relevant. En dat is dat je de meeste nummers al snel mee kunt spelen omdat ze qua akkoordenstructuur op elkaar lijken.

Het geheim van Kirtana’s muziek zit hem uiteindelijk niet in haar prachtige stem, in de ontspannen manier van spelen en zingen of in de diepe teksten. Zelfs niet in de combinatie van deze elementen. Het zit hem in het bewustzijn dat meekomt met de muziek. Kirtana zingt niet over dromen of idealen; ze geeft door wat ze zelf weet en ervaart. Zo is ze een kanaal voor liefde en schoonheid. Het unieke is dat haar CD’s daarom zowel als verheffende achtergrondmuziek bij bezigheden kunnen dienen, als muziek waar je steeds opnieuw intens naar kunt luisteren.

Kort samengevat: Falling Awake is Kirtana’s volgende meesterwerk; een trouwe vriend voor de rest van je leven.

(Je kunt de CD bestellen via het bestelformulier)