Emails

Geschreven door Peter
Sunday 15 October 2006

Beste lezer,

De eerste column op mijn nieuwe site. Na 2 jaar ongeveer wekelijks een BoBrief geschreven te hebben, is dit weer een nieuwe vorm waarin ik ga proberen jou van de humor van mijn grappen, de waarheid van mijn inzichten en de schoonheid van mijn ontdekkingen te overtuigen.

Hoe vind je het tot nu toe ?

Over proberen te overtuigen gesproken. Ik krijg nogal wat post waar ik niet om gevraagd heb in mijn digitale brievenbus. Omdat er een spamfilter op zit, bereiken mij voornamelijk berichten van vrienden en bekenden en onbekenden. Ik heb daar geen probleem mee. Beoordelen of het iets is wat ik wil lezen of niet kost maar een paar seconden, en de bedoeling is bijna altijd goed.

Ik doe een greep uit de oogst van de afgelopen twee weken en vertel wat ik er bij dacht.

Iemand stuurde een email met afschuwelijke foto's van een Iraans jongetje dat iets gestolen had. Voor straf reed er een vrachtwagen over zijn arm. De oproep was om te protesteren tegen deze moslimwaanzin en de mail door te sturen.
Dat laatste doe ik vrijwel nooit. Ik wil mensen op mijn mailinglijst maar beperkt lastig vallen. Dat doe ik dan het liefst met dingen die vanuit mezelf komen. Los daarvan vind ik het internet een te onbetrouwbaar medium.Je kunt vaak niet weten of iets wel echt waar is.
In dit geval bleek die argwaan terecht. De volgende dag kwam het excuusbericht dat de foto's niet zijn wat ze lijken en dat het een zogenaamde hoax is die al jaren op het web zweeft. Mijn grootste bezwaar was echter dat de machthebbers in Iran, m.i. het gevaarlijkste land ter wereld overigens, hier representatief werden geacht voor de godsdienst Islam. Dat is niet terecht. De Islam kent vele stromingen, van esoterisch en diep spiritueel tot streng orthodox en gewelddadig. En is daarin dus niet anders dan andere religies, met uitzondering misschien van het Boeddhisme.

Een ander mailtje liet me weten dat een organisatie waar ik ooit lid van was, nieuwe richtlijnen voor meditatiegroepen heeft uitgevaardigd. Veel te beperkend, vond de schrijver. Hij kon me de tekst zo toemailen en ik zou versteld staan.
Ik dacht, tja, ik kan de hele dag wel versteld gaan staan van alle waanzin, geweld, domheid en wat er al niet in de wereld aan de hand is. Maar wat schieten ik of die wereld of die organisatie ermee op ? Alleen als ik van plan ben om er iets mee/aan te doen, heeft het zin om me ergens mee bezig te houden. Dus maar niet sturen, liet ik vriendelijk weten.

Heel intrigerend was dit mailtje, van iemand die ik niet ken:
'Mensen van de wereld, vouwt uw handen ineen en bidt opdat Quan Yin (de eigenlijke naam is: Kaam Yin = de God van de liefde) van haar extreme verwaandheid verlost moge worden, zodat alle mineralen, planten, dieren, beesten, mensen, demonen, half-goden, goden, planeten, sterren en God weer in vrede kunnen voortbestaan.'

Hm. De passie straalt er vanaf. Maar begrijp jij het ? Ik ook niet.

Van twee mensen kreeg ik een link naar een filmpje op youtube.com. 'Free hugs', over een Australiër die gratis hugs uitdeelde op straat. Er werd een clip van gemaakt en nu wordt het over de hele wereld gedaan.
Dat vond ik nou leuk. Een mooi voorbeeld van hoe 1 mens iets op gang kan brengen. Ook een illustratie van hoe het internet onze wereld heeft verkleind. Binnen de kortste keren stonden er free hug filmpjes van over de hele wereld op youtube. Ik geloof dat een onbekende omhelzen meer effect heeft dan een protestemail tegen ellende doorsturen. In ieder geval werd ik blij van het filmpje.

Ik smokkel even, want het volgende is alweer een aantal maanden geleden. Van een of ander Lichtcentrum kreeg ik een email over berichten die waren doorgegeven door de Witte Broederschap, waarmee de afzenders in contact staan. Zo is bekend geworden dat Pim Fortuyn de incarnatie was van Willem van Oranje en dat Nederland over een aantal jaren de euro weer voor de gulden zal inruilen.
Op mijn vriendelijke vraag wat het spirituele nut is van dit soort informatie, kreeg ik de wat kribbige vraag terug of ik soms niet in reïncarnatie en de Witte Broederschap geloofde. Op mijn bevestiging dat ik in reïncarnatie en een spirituele hiërarchie geloof, maar dat die laatste volgens mij wel wat beters te doen heeft dan het doorgeven van informatie waar een mens op geen enkele manier geestelijk iets mee opschiet, was de reactie dat het beter leek om deze 'discussie' te beëindigen.

Ook tweemaal kwam het bericht dat op een bepaalde datum een soort straal naar de aarde komt vanuit een of ander sterrenstelsel, waardoor onze gedachten versterkt worden. En dat we daarom op die dag positief moeten denken. Opmerkelijk genoeg was de genoemde versterking in de ene mail 100.000 en in de andere 1.000.000.
Ik persoonlijk vind dat ze in dat sterrenstelsel eerst maar eens de administratie op orde moeten krijgen voordat ze ons hier gaan lopen instralen. Een factor 10 verschil, kom op zeg !
Zoals je begrijpt, hecht ik geen waarde aan dit soort mededelingen. De Maya kalender met zijn rampspoed in 2012; wat moet ik ermee ? De naam maya (Sanskriet voor 'dualiteit; illusie') spreekt al boekdelen. En dan, als ze het allemaal zo goed wisten, waarom zijn die Maya's dan verdwenen als beschaving ? Ik voorspel dat het slecht zal aflopen met beschavingen die zich teveel met voorspellingen bezig houden. Voorspellingen, ik zie er helemaal niets in.
Waar ik wel iets in zie ? Bijvoorbeeld hierin. Op maandag vast ik altijd. Maar ik ben niet heel streng daarin. Soms eet ik een appel. Of als het sociaal ongelegen komt, dan eet ik overdag niet en 's avonds wel en dan dinsdagavond weer niet.
Vorige week maandag deed ik boodschappen in een supermarkt en ik had ontzettend zin in iets eten. Iets lekkers, chips of zo. En ik heb het niet gedaan.
Kijk, daar schiet de wereld iets mee op.

Een mailtje wees me op een actie van Trouw. Projecten presenteren zich op de website en daar kun je op stemmen. Het project met de meeste stemmen wordt uitgevoerd. Het verzoek was om te stemmen op het project in Afrika van een vriend van de vriend die me mailde. De link stond erbij, het kostte maar een halve minuut en ik heb het met plezier gedaan. Vrienden van mijn vrienden zijn mijn vrienden, en ik hou van loyale mensen.

'Vrienden van mijn vrienden' is ook relevant in het geval van een kettingbrief. Het is een tijdje stil geweest, maar er kwam er van de week weer eens een binnen. Hij inspireerde me tot het zelf opstarten van een antikettingbriefkettingbrief. De tekst hieronder spreekt denk ik voor zich. En daarmee sluit ik deze eerste websitecolumn af.

Volgende week schrijft Madeleine.
Namaste,
Peter

 

Beste lezer,

Normaal doe ik niet mee aan kettingbrieven. Deze keer maak ik graag een uitzondering. De tekst spreekt me aan en ik geef hem graag door. Lees het onderstaande s.v.p. aandachtig en stuur de tekst dan weer door naar jouw vrienden, met inachtneming van de onderstaande regels. Alvast bedankt.

Peter


1 Maak GEEN 10 euro over op giro 3581718 t.n.v. P.van Kan te Ermelo.
2 Vervang de onder 1 genoemde naam en rekening door de jouwe.
3 Email deze brief naar 10 vrienden.
4 Maak wat moois van je leven.

HET PRINCIPE VAN KETTINGBRIEVEN

Doordat getallen boven de miljoen al snel abstract worden, d.w.z. we kunnen ons er niet echt iets bij voorstellen, lijkt het alsof de wereldbevolking een oneindig reservoir vormt. Dit ontneemt het zicht op wat er in feite gebeurt in de ketting en maakt alles anoniem. Zo lijkt het alsof geld dat je ontvangt door deelname aan een kettingbrief, 'uit de kosmos' komt.
De werkelijkheid is dat als je gaat machtsverheffen, je al heel snel bij de 6 miljard bent. Om een gemiddelde digitale kettingbrief een jaar gaande te houden, ervan uitgaande dat men hem binnen drie dagen doorstuurt, moeten er pakweg 317.000.000.000 planeten met 6 miljard bewoners meedoen. Oftewel:

1 IEDER TIENTJE DAT WIE DAN OOK ONTVANGT N.A.V. EEN KETTINGBRIEF, KOMT UITEINDELIJK UIT DE ZAK VAN IEMAND DIE ZIJN TIENTJE KWIJT IS.
2 ALS JIJ MEEDOET, DAN ZIJN DIE VERLIEZERS JOUW VRIENDEN (EN VRIENDEN VAN JOUW VRIENDEN (VAN JOUW VRIENDEN) (VAN JOUW VRIENDEN)))
Mooie woorden over geven en ontvangen en het spel spelen en vertrouwen ten spijt, is er net als bij een loterij een klein percentage winnaars en een groot percentage verliezers. Er wordt niets gegenereerd of gecreëerd, er wordt alleen geld herverdeeld. Dit maakt een kettingbrief tot een kolossale verspilling van tijd en energie.

IK LAAT MIJN VRIENDEN BIJ DEZE WETEN DAT IK NOOIT (MEER) MEE ZAL DOEN MET EEN KETTINGBRIEF WAARIN HET OM GELD GAAT.

PS Een vriend in nood kan altijd op me rekenen.