Klanken »

Muziek

Voor het gemak een standaard promotekstje:

'In het nummer "Brothers of Beauty" uit 1995 beschrijft Peter Van Kan hoe hij muziek ziet en ervaart: als een verbinding tussen onze materiële wereld en een ijlere wereld van schoonheid en harmonie. Ware kunstenaars zijn boodschappers. Voor Peter persoonlijk is muziek maken dan ook geen kwestie van roem of geld, maar van een verlangen om te delen wat hem zelf raakt en inspireert.

Die ijlere wereld was nog niet zo hoorbaar in de eerste stappen op het muzikale pad. Als drummer van de band Sugaree verwierf Peter eind jaren '70 enige faam in geboortestad Rotterdam met het aantal decibellen dat hij zonder versterking wist te produceren.

Stap twee was het volgen van zijn aangeboren verlangen naar vrijheid. In plaats van een hem aangeboden goede baan te accepteren, pakte Peter zijn gitaar en vertrok naar Frankrijk om als straatmuzikant de kost te verdienen. Een jaar later kwam door een auto ongeluk een voorlopig einde aan het vrije leven. Na de revalidatieperiode volgden, inmiddels verhuisd naar Groningen, optredens in noordelijke jongerencentra, muziekcafe's e.d.

Midden jaren '80 voelde Peter opnieuw de drang om zich los te maken van alles en iedereen. Alleen met een auto en een gitaar maakte hij vele lange reizen door vooral Italië. Het leidde tot innerlijke, muzikale en financiële groei. In 1987 werden in Bologna de eerste studio opnamen gemaakt.

De daaropvolgende jaren waren intensief en vruchtbaar. Het aantal eigen composities groeide gestaag en de ene na de andere opname werd gemaakt, zowel in de studio als live. Optredens in binnen- en buitenland volgden, radio- en tv optredens, en artikelen in kranten en tijdschriften n.a.v. zijn muziek en zijn boek "Op zoek naar het ongeluk".

Na 1995 wordt het een tijd stil, althans wat de muziek betreft. Peter concentreert zich op het opstarten van een yogacentrum en het inwerken van mensen die zijn werk over kunnen nemen. Hij schrijft artikelen over gezondheid en spiritualiteit en zet verschillende bedrijfjes op die gezonde producten importeren en distribueren.

In 2002 wordt de muziekdraad weer opgepakt. Peter is in contact gekomen met Talia Toni Marcus, Amerikaans violiste die tourde en opnamen maakte met o.a. Van Morrison, The Band, Pavarotti en Emmylou Harris. Ze voelen elkaar perfect aan. De ontmoeting resulteert in opnames in Amerika en tournees in Nederland, de meest recente in 2006.

Peter Van Kan is, met een aantal sterke CD's op zijn naam en een stem die mensen in het hart raakt, hard op weg om zijn ambitie waar te maken: een kanaal voor schoonheid en harmonie te zijn; een ware 'Brother of Beauty'.